Avantajele și provocările unui perete verde într-o casă inteligentă

În proiectele noastre de implementare a caselor inteligente am întâmpinat uneori provocări legate de întreținerea unor pereți verzi, iar astăzi venim cu câteva observații practice și informații folositoare pentru ca peretele tău verde inteligent să poată fi programat, administrat și întreținut cât mai eficient.

De la grădinile luxuriante de pe acoperișuri și inițiativele urbane verzi, apetitul crescut pentru natura metropolitană este evident în creștere. Bazându-se pe faptul că majoritatea oamenilor din mediul urban își petrec peste 20 de ore pe zi în interior, a apărut nevoia îmbunătățirii aerului în aceste spații prin soluția de „perete viu”, o combinație reușită de design și funcționalitate.

Fiind o modalitate perfectă prin care să armonizăm natura cu spațiul urban, peretele verde contribuie la îmbunătățirea calității aerului, absoarbe dioxidul de carbon, praful și eliberează oxigen.

Un interior viu asociat cu o soluție smart, va da vitalitate și un aspect plăcut interiorului casei. În general un perete verde este echipat cu un rezervor de apă cu filtru și în locurile întunecoase el poate fi dotat cu lămpi care susțin fotosinteza plantelor în lipsa luminii naturale. Aranjamentele bine realizate se transformă în opere de artă, în tablouri vii cu diferite nuanțe de verde sau chiar colorate. Ideală este alegerea unor plante care nu necesită foarte multă lumină solară; există câteva plante recomandate pentru pereții vegetali datorită faptului că sunt ușor de întreținut și nu sunt pretențioase, printre care: Epipremnum, Aglaonema, Aeschynanthus radicans, Anthurium, Stephanotis floribunda, Feriga Nephrolepis exaltata, Scindapsus, Croton, Cordyline, Dracaena sp. sau Spathiphyllum.

Dincolo de aspectul deosebit pe care un perete verde îl dă spațiului în care este instalat, provocările tehnice care apar în automatizarea întreținerii lui sunt direct proportionale cu beneficiile de “fine-living” pe care el le aduce.

În mod comun și ca standard în domeniu, pentru irigații se folosesc prize programabile, utilizate pentru udarea plantelor la intervale de timp prestabilite (zile și ore din săptămănă).

viki priza programabila

Elemente mai fine în gestionarea irigării plantelor sunt controller-ele de irigații care au și senzor de ploaie și umiditate, aceste sisteme permițând oprirea irigațiilor atunci când pământul este suficient de umed, iar în cazul grădinilor exterioare sistemul să oprească irigarea atunci când a plouat de curând. Dar ce faci când ai un party în grădină și nu vrei ca programul de irigare de noapte să îți strice petrecerea?

Atunci intervine un sistem inteligent de irigații, conectat la software-ul de automatizare al casei VIKI. Utilizând echipamente cu control și temporizare la secundă al consumatorului (exemplu: Qubino Flush 1D Relay sau FIBARO Relay Switch) este posibil să porneasti/opresti/inhibi irigarea plantelor in functie de modul de lucru in care se gaseste casa si locuitorii ei, fara sa reprogramezi sistemul.

viki qubino relay fibaro

În ultimul nostru proiect de automatizare, experimentăm o soluție proprie de automatizare pentru peretele verde, deoarece este esențială temporizarea udării și secvențierea sesiunilor de irigare, având în vedere cele peste 220 de plante conectate printr-un sistem de rezervoare și canale unele cu altele. Dacă se irigă cu prea multă apă, plantele din partea de jos de “îneacă”. Dacă se pune prea puțină apă, cele de sus suferă de “sete”. În cursul testărilor, s-au făcut mai multe programe și timpi de udare, începând cu 1-2 minute/zi, apoi la interval de 2 zile, până la urmă s-a ales un program de udare de 20-30 de secunde, o zi da, două nu. Și procesul de fine tunning este în desfășurare.

Concluzionăm din această experiență că esențial în întreg procesul de automatizare al irigațiilor este capacitatea hardware-ului de a fi programat și reprogramat cât mai ușor ca să îndeplinească cerințele setate de utilizator.
Peretele verde inteligent preia avantajele spațiilor verzi, aduce prospețime și transformă mediile urbane unde vegetația nu a reprezentat un punct forte.
VIKI poate fi micul tău grădinar, așa că odată programat corect, va avea grijă de plantele tale.

Integrând un sistem inteligent care să se ocupe de monitorizarea și mentenanța spațiului verde, te asiguri că plantele vor avea o durată de viață mai mare iar aceste tablouri vii îți vor oferi spectacolul de a crește și înflori sub ochii tăi.

viki live wall plants

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary