De la o casă conectată la o casă inteligentă

Ce înseamnă cu adevărat o casă inteligentă? Putem numi casă inteligentă orice locuinţă dotată cu câteva gadget-uri ca şi termostate, încuietori şi diferiţi senzori conectaţi la un router? E de ajuns să cumpărăm online singuri diferite echipamente de automatizare care permit controlul temperaturii din mobil sau care ne notifică atunci când uităm luminile aprinse? În oricare din situaţiile de mai sus vorbim de o casă connectată, dar nu de o casă inteligentă, pentru că inteligenţa presupune interoperabilitate între toate aceste device-uri şi nu o fragmentare pe criterii ce ţin de comunicarea acestor device-uri între ele.

Şi mai mult nu e de ajuns ca aceste device-uri să comunice între ele, această comunicare trebuie să fie şi smart şi asta încearcă VIKI să facă, să creeze un limbaj comun în timp ce integrează diverse dispozitive electronice şi le învaţă cum să funcţioneze sub bagheta sa.

O casă inteligentă înseamnă un sistem complet de analiză a comportamentului uman, a stilului de viaţă, precum şi a evenimentelor din zonă, generând astfel scenarii care imită comportamentul nostru în interacţiunea cu casa, dar care pot să ne dea şi sugestii pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă precum o listă de cumpărături, o atenţionare meteo sau chiar reţete pentru cină pe baza planului nutriţional.

viki learning

Un semn de întrebare care se ridică aici este legat de privacy. Dacă sutem 24/7 supravegheaţi şi toate informaţiile despre comportamentul nostru ajung stocate undeva într-un cloud, cât de confortabil ne vom simţi cu asta?

În viziunea noastră casa inteligentă VIKI este ca un asistent personal, prietenos, loial şi care îţi păstrează secretele “safe”, pentru că stochează toate informaţiile despre tine într-un cloud al casei, care poate fi accesat doar de userii desemnaţi de tine. La fel ca şi un asistent personal, VIKI va trebui învăţată cum să se comporte şi care îi sunt task-urile, lucru simplu de realizat în primele săptămâni de la instalare. Puţină consecvenţă în învăţarea sistemului şi în câteva săptămâni nu vei mai avea nevoie de comenzi din tabletă sau telefon.

Prin urmare o casă inteligentă precum VIKI înseamnă mai multe decât un ansamblu de obiecte inteligente, înseamnă orchestrarea lor astfel încât să ne confere o economisire a energiei, o optimizare a costurilor şi o creştere a confortului.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary