Home is where VIKI is!

Un lucru este cert, automatizarea locuinţei ne va schimba felul în care trăim. Deşi nu sunt adoptate încă de marea majoritate a populaţiei, cu siguranţă odată cu dezvoltarea Internet of Things şi a numărului de dispozitive electronice smart pe care le achiziţionăm pentru casă, soluţiile de casă inteligente vor deveni un lucru necesar şi deosebit de util.

Automatizarea locuinţei a început cu o maşină de cafea programabilă sau un cuptor cu microunde, poate cu câteva dispozitive care pot fi controlate prin aplicaţii specifice şi a evoluat spre soluţii complexe, cum este şi VIKI care conectează mai multe dispozitive provenind de la producători diverşi astfel încât să poată funcționa mai eficient, fără interacțiune umană.

Întrebarea pe care cel mai probabil ţi-o pui la acest moment este cât de complicat va fi să instalezi şi să interacţionezi cu o astfel de soluţie?

Instalarea unui soluţii de casă inteligentă

Deşi pare un proces complex, instalarea se poate face de o persoană calificată în mai puţin de o zi, fără a fi nevoie de schimbări sau ajustări majore în casa ta. Casa inteligentă pe care ţi-o doreşti poate să fie un apartament, o casă în construcţie, în renovare sau gata finisată. Singura ta preocupare este să decizi ce funcţionalităţi suplimentare îţi doreşti automatizate pe lângă lumini, climă, multimedia, securitate, iar de restul se ocupă specialişti VIKI.

Funcţionarea unei soluţii de casă inteligente dotată cu inteligenţă artificială

Odată închisă uşa în urma specialistului VIKI, rămâi cu un majordom virtual, un număr de telefon de la serviciu suport şi manualul de utilizare.

Te aproprii de panoul de control, setezi modul cină în living pentru VIKI,  mai apoi diminuezi intensitatea luminilor de la întrerupător, opreşti televizorul de la telecomandă şi porneşti muzica ambientală probabil de la o altă telecomandă. Până aici nimic special, însă deosebit de important pentru funcţia de învăţare a casei. În ziua următoare VIKI va ştii că în jurul orei 20:30, te pregăteşti să iei cina în living, va diminua singură luminile la intensitatea pe care tu ai setat-o în ziua precedentă, sau dacă e vorba de mai multe zile,  la intensitatea cea mai utilizată, te va întreba printr-un mesaj pe telefon sau tabletă  dacă poate să oprească televizorul şi va porni muzica ambientală.

Facilitatea sistemului de a memora acţiunile utilizatorului şi de a le implementa singură este ceea ce face din VIKI o soluţie cu adevărat inteligentă, iar faptul că printr-o singură soluţie vei reuşi să controlezi aproape toate dispozitivele electronice care comunică smart, fără a mai avea nevoie de telecomenzi sau alte aplicaţii este ceea ce o face utilă.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary