Casa ta este pregatită de vacanță?

Casa inteligentă se bazează pe trei concepte principale: confort, siguranţă şi economicitate. Atunci când ne pregătim o vacanță mai lungă vom pune accent mai mare pe siguranță.

Unii oameni iau măsurile de precauție de rutină, de a lăsa o lumină interioară aprinsă și de a opri livrarea poștei, pentru ca hoții să nu suspecteze că este goală casa. Pe lângă trucurile offline pentru o casă „ocupată”, odată ce pleci dintr-o casă inteligentă atunci dispozitivele IoT (becuri inteligente, camere de securitate conectate la internet, jaluzelele și termostate inteligente) împreună cu VIKI vă pot ajuta să gestionați casa de la distanță și chiar să simulați faptul că locuința este ocupată.

Acum că dispozitivele inteligente ne-au transformat casele în case inteligente, îngrijorarea unei case neocupate pe timpul concediului este o problemă mai mică.
Echipa VIKI vine cu câteva sfaturi pentru perioada când vă veți lăsa singură casa inteligentă. Ea poate funcționa la fel de bine singură mai multe zile sau chiar săptămâni, alături de VIKI și pe baza comportamentului anterior al utilizatorilor săi.

viki vacanta vara

VIKI învață comportamentul locuitorilor casei și îl poate simula oricând chiar dacă ei nu o locuiesc. În aceste condiții cei care pândesc casa și posibilii hoți vor fi descurajați.

Iată cum va funcționa totul în lipsa ta:

Lumini și jaluzele
Luminile inteligente ale casei VIKI se aprind în camere diferite în anumite momente ale serii, pentru a vă imita rutina tipică la domiciliu, chiar dacă dumneavoastră nu sunteți acasă. O regulă bună este ca luminile din exterior să fie aprinse noaptea și oprite în timpul zilei, în timp ce luminile de interior ar trebui să meargă și să se oprească în încăperi diferite în timpul serii și în prima parte a nopții. Dacă aveți comutatoare de lumini inteligente, VIKI va rula un program bazat pe experienta anterioara, ca o replică a ceea ce faceați în mod obișnuit în timp ce erati acasă.
Dacă aveți jaluzele automate, ele vor urca ziua si vor coborî seara pe geamurile locuintei în lipsa dumneavoastră, simulând prezența proprietarilor în casă.

Multimedia
Dacă televizorul dvs. este vizibil din exterior, algoritmul de vacanta VIKI poate sa-l porneasca un anumit timp in fiecare seara. Putem porni chiar si sistemul audio din casa pentru a simula prezenta umană în casă.

Camere de supraveghere, senzori
Configurați camerele de securitate conectate în interiorul și în afara casei pentru a vă monitoriza locuința pentru orice activitate suspecta și pentru a trimite alerte către telefonul mobil.
Asigurați-vă că senzorii de mișcare, camerele de luat vederi, încuietorile și robinetele care funcționează pe baterii au unele noi si acumulatorii complet încărcati, iar notificările sunt corect activate pentru a ajunge la contactele de urgență potrivite.

Sistem de irigare pentru flori
Irigarea unui perete verde, a plantelor din casa inteligentă sau a grădinii este programată să decurgă înainte ca soarele să apară sau după ce acesta a apus. Aceasta este o măsură care să împiedice uscarea acestora până la revenirea acasă.

Interfon
Avantajul unui sistem VIKI dotat cu Video interfon si apel către telefonul mobil este acela de a-i oferi proprietarului ocazia de a răspunde de pe telefonul mobil apelului de testare pe care îl poate face o persoană (sunând la interfon) care vrea să verifice prezența proprietarilor în casă.

Termostate/Aer condiționat
Atunci când scenariul „Vacanță” este selectat, VIKI va știi să mențină temperatura casei astfel încât casa să consume cât mai putină energie când sunteți plecat și să aibă temperatura potrivită când ajungeți acasă.

Protecția inteligentă
Deși dispozitivele inteligente ar putea păstra hoții precum cei din Home Alone departe de casa ta, există temerea ca ea fiind conectată la internet să poată fi atacată de hackeri. O modalitate de a vă ajuta să vă protejați casa inteligentă este să utilizați un router securizat Wi-Fi, întrucât dispozitivele IoT nu au toate algoritmi de criptare ai datelor. Așadar, proprietarului casei inteligente îi revine obligatia de a alege atent instalarea unor dispozitive conectate la rețeaua casei pentru a preveni atacurile cibernetice.

Revenirea acasă într-o casă inteligentă
Având o casă inteligentă VIKI, poți face venirea ta acasă una confortabilă după o călătorie, trebuie doar să activezi scenariul „Coming home”.
În acel moment, VIKI va ştii să:

  • regleze termostatul inteligent pentru a vă putea aduce casa la o temperatură confortabilă.
  • activeze luminile de exterior și de la intrare pentru a vă lumina calea când ajungeți.
  • seteze aparatul de cafea automat care să vă aștepte cu o ceașcă de cafea fierbinte după un zbor obositor.
  • Dacă toate verificările sunt făcute, nu rămâne decât să porniţi liniștit în vacanță, cu griji minime, bazându-vă cu încredere pe aplicația VIKI, ea fiind disponibilă oricând să vă informeze de statusul casei sau să „activeze” casa pentru a o păzi.

    O casă care arată că traiește este mai puțin probabil să devină o țintă, așa că folosiți automatizarea pentru a o face să revină la viață, în timp ce stați la plajă sau faceți scufundări în mare.

    Ţi-a plăcut acest articol?
     
    Summary