Home Automation: de la vitamină la painkiller

În mai puţin de 10 ani o casă tipică de familie va conţine undeva aproape de 200 de obiecte inteligente, de la frigider la maşina de spălat, evident cu toate dispozitive cu o anumit grad de “inteligenţăşi cu capacităţi de comunicare . Soluţia pentru un control a tuturor acestora device-uri nu este o aplicaţie specifică pentru fiecare ci mai degrabă un sistem complex şi uşor de gestionat care să îţi aticipeze acţiunile şi preferinţele pe baza comportamentului tău anterior – Connected Homes.

De aici se naşte şi nevoia de home automation, o nevoie care nu a existat până acum şi de aceea industriei i-a fost greu să se dezvolte. Deşi sistemele de home automation au apărut de mai bine de 20 de ani, există un procent redus din populaţia ţărilor cu o piaţă matură care utilizează astfel de soluţii şi mai mult din plăcerea de a a o face decât din necesitate. Dar odată cu creşterea semnificativă a electronicelor şi device-urile pe care le cumpărăm, controlul inteligent al home environmentului devine un must, lucru confirmat şi de studiile de mai jos:

viki iot small

“How the next evolution of the internet is changing everything” se numeşte raportul Cisco care preconizează că până în 2020 vor fi aproximativ 7 device-uri conectate/cap de locuitor.

Iar conform Strategy Analytics , 30% din casele din Europa de Vest vor avea până în 2019 un tip de sistem inteligent. Ce îşi doresc cei care iau în considerare instalarea unui astfel de sistem în casele lor? În primul rând securitate şi eficienţă energetică tradus printr-un consum scăzut şi control de la distanţă.

Rezultatele The Smart Home report realizat pe un eşantion de 1600 de persoane din SUA şi Canada confirmă acest lucru:

  • pentru 90% dintre respondeţi securitatea şi siguranţă personală şi cea a familiei este principalul motiv pentru care ar achiziţiona un astfel de sistem.

  • 70 % sunt determinaţi de reducerea cheltuielilor cu energia prin monitorizare şi control.

  • iar pentru 48% motivaţia vine din utilitatea pe care o conferă programarea anumitor setări în materie de mentenaţă a casei.

Numărându-ne printre primii dezvoltatori de case inteligente din România, ne bucură interesul crescut pe care cei care au aflat şi au înţeles ce înseamnă o soluţie VIKI îl au faţă de ceea ce casa viitorului le poate oferi.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary