O casă inteligentă economisește până la 30% din energie

Casa inteligentă VIKI este un sistem unic de inteligență artificială care reduce factura la energie cu 30%. Implementând și urmărind consumul energetic într-o locație pilot, am obținut rezultate care confirmă faptul că automatizarea unei case nu este doar despre confort și securitate, ci și despre reducerea costurilor datorită economiei de energie electrică și termică consumate.

Iată câteva exemple de facilități care pot fi conectate la ”majordomul” casei VIKI și pe care acesta le controlează pentru economisirea energiei:


Termostate pentru centrale termice

Termostatul conectat la VIKI are rolul de a preveni pornirea centralei termice atunci când nu este necesar, în același timp să pregătească locuința cu temperatura optimă dorită pentru momentul în care ajungi acasă.
Un astfel de termostat permite controlul de la distanță al climei, prin aplicația VIKI, așadar poți să alegi scenariul VIKI „Coming home” și astfel ea va trimite comenzi tuturor device-urilor implicate astfel încât la sosire să te bucuri de temperatura cu care ești obișnuit.
În plus, atunci când pleci de acasă și rămâne din greșeală o fereastră deschisă, dacă ai instalat un senzor ușă-geam, acesta va transmite impulsul către VIKI, care va da implicit ordin termostatul să oprească centrala sau să funcționeze la capacitate minimă, prevenind eventuale costuri neprevăzute.
O locuință cu multe încăperi poate avea costuri mari de încălzire, însă dacă este bine izolată, prin controlul inteligent al casei se poate obține un program eficient pentru a reduce debitul de agent termic prin diminuarea încălzirii camerelor care nu sunt utilizate. Spre exemplu, pe timpul nopții VIKI știe în ce camere este prezență și va regla temperatura, ținând cont de acest aspect. Iar ziua, când casa este goală, la selectarea scenariului „Plecați”, VIKI va trece pe modul de consum resurse minime. La fel atunci când plecați în week-end pe câteva zile sau în vacanțe mai lungi.
La alegerea scenariului „Week-end” VIKI va menține temperatura casei la 17 grade. Iar dacă alegi scenariul „Vacanță” atunci VIKI va știi să mențină temperatura casei la 16 grade. Asta pe timp de iarnă, pe timp de vară, VIKI nu va porni sistemele de ventilație sau de aer condiționat doar după o anumită temperatură, de exemplu 32 de grade.

Iluminare și întrerupătoare inteligente
Odată optimizate principalele prize și întrerupătoare cu sisteme inteligente, acestea comunică cu VIKI și oferă avantajul de a putea folosi exact atâta energie căt este nevoie, cu pierderi minime chiar și atunci când uiți lumina aprinsă. VIKI învață comportamentul utilizatorilor și apoi totul se întâmplă automat, luminile se aprind când intri într-o încăpere mai întunecoasă și se sting când utilizatorul părăsește camera sau casa.
La fel și prizele automatizate în acest sistem, VIKI va deschide lampa atunci când detectează o luminozitate scăzută și o va stinge la plecarea utilizatorului din cameră.

Multimedia
În lipsa utilizatorilor, VIKI va comunica cu televizorul sau sistemul audio oprindu-l dacă este uitat aprins, respectiv pornindu-l pe canalul preferat în funcție de preferințele utilizatorilor prezenți în încăpere.

Automatizarea jaluzelelor
Un alt mod inteligent de a economisi este automatizarea jaluzelelor. După ce învață comportamentul utilizatorului, VIKI va deschide automat jaluzele odată cu venirea dimineții și le va lăsa la apusul soarelui, profitând astfel cât mai mult de lumina naturală, fără a fi nevoie de iluminat artificial.
Acest scenariu poate fi simulat chiar și atunci când părăsești locuința, în felul acesta se va economisi agentul termic, casa fiind parțial încălzită de caldura naturală a razelor de soare, însă va avea și rol de protecție în lipsa proprietarilor simulând același comportament zilnic.

Echipa VIKI a urmărit consumul de energie într-un proiect pilot (apartament de 72 mp) implementat în mod progresiv începând cu anul 2014, iar rezultatul a fost de reducere de până la 30% a consumului, așa cum arată și graficul de mai jos:

viki eficienta consumului de electricitate 2014-2016

Gestionarea echipamentelor electrice și a solutiilor de climatizare instalate într-o casă inteligentă va aduce economii importante pe termen lung, chiar dacă e vorba doar de câteva grade în plus iarna sau în minus vara, acestea pot reduce substanțial facturile la gaze și electricitate.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary