O zi cu VIKI – 24 ore în 4 minute [VIDEO]

Ideea de casă conectată există de ani buni, în sensul de a controla casa de pe telefonul mobil, de pe tabletă și, mai nou, cu ajutorul unui asistent virtual. În prezent, există nenumărate soluții care îți permit să aprinzi luminile, să oprești sau să pornești televizorul, să setezi temperatura din cameră. Dar pot fi ele numite inteligente, atâta timp cât inițierea acțiunii se face din telefon, tabletă, vocal sau preprogramat de către un tehnician care hard-codează acțiunile casei “inteligente”?

Îndrăznim să spunem, după multe discuții cu utilizatori de case inteligente și specialiști în domeniu avute în perioada 3-4 octombrie la IMWorld 2018, că doar sistemul VIKI se comportă ca un adevărat majordom virtual, care îți știe tabieturile și preferințele.

VIKI are acel plus de inteligență artificială necesar oricărei soluții de casă conectată, pentru ca, odată instalată, să-ți transforme casa într-una cu adevărat inteligentă. VIKI înseamnă mai mult decât conectarea unor device-uri într-o magistrală comună de date, ea implementând algoritmi de învățare a preferințelor utilizatorului, reușind să devină un partener al acestuia. Mai exact, inteligența VIKI va învăța să controleze singură luminile, temperatura, jaluzelele, echipamentele multimedia din casă, analizând contextul actual și acționând în baza pattern-urilor identificate în experiența anterioară.

VIKI nu mai este doar o idee, este realitate, implementată în case cât se poate de reale. Am petrecut o zi cu VIKI într-un apartament din Cluj-Napoca și am observat-o ”la treabă”. În câteva săptămâni după instalare, VIKI a învățat preferințele stăpânului casei. Pornește radioul cu programul de știri preferat în modul ”Good Morning”, ridică jaluzelele, pregătește cafeaua și aprinde luminile potrivite, în încăperile potrivite. La plecare, încuie ușa, stinge luminile și își continuă ”activitatea” în lipsa utilizatorilor care sunt la serviciu: udă plantele, coboară jaluzelele dacă soarele este prea puternic, supraveghează ca totul să fie în ordine, trimite alerte pe telefonul mobil al utilizatorului în cazul în care senzorii detectează fum (alertă incendiu), gaze sau apă (alertă inundație), dacă s-a deschis ușa ori un geam (alertă efracție). Pentru fiecare scenariu, VIKI știe cum trebuie să acționeze: învață permanent atunci când user-ul este acasă și execută acțiuni preprogramate atunci când user-ul este plecat sau se odihnește. Atunci când utilizatorul se întoarce acasă, temperatura este cea potrivită, iar luminile se aprind când e nevoie. Seara, tot VIKI creează condiții propice pentru relaxare și odihnă.

Vă invităm să vizionați videoclipul, pentru a înțelege de ce e VIKI specială și unică în peisajul sistemelor de automatizare pentru case.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary