UPDATE VIKI: Corectarea experiențelor inteligenței artificiale – mod și lumini

VIKI este casa inteligentă care îți învață obiceiurile și care se adaptează mereu, după preferințele locuitorilor casei. Astfel, VIKI va putea să acționeze într-un anumit moment/mod după cum a fost învățată de locatari. De exemplu, în modul ”Bună dimineața” va ridica jaluzelele și va porni radioul pe postul preferat, dacă asta am făcut noi, zile la rând, în modul respectiv.

Ce se întâmplă, însă, când VIKI ”învață” greșit? Dacă repetă o acțiune pe care nu ne-o dorim, într-un anume mod? În acest caz, nu este necesar să așteptăm două săptămâni și să îi corectăm zi de zi comportamentul nedorit. Avem posibilitatea să ștergem, pur și simplu, experiența considerată nepotrivită, foarte simplu.

Din interfața camerei pe care dorim să acționăm, apăsăm butonul DEBUG (de lângă numele încăperii), ca să deschidem interfața de MOD. În interfață, selectăm butonul ”Istoric decizii AI”, apoi ne va apărea lista de acțiuni.

Pe margine, în dreptul fiecărei acțiuni, vom avea butonul coș de gunoi, care ne permite să ștergem respectiva acțiune, să suprascriem experiența inteligenței artificiale, să o determinăm să ”uite” experiența nedorită.

Similar procedăm și în cazul luminilor – intrăm în interfața LUMINI, selectăm butonul și ajungem la ”Istoric decizii AI”, pe care apăsăm ca să gestionăm deciziile inteligenței VIKI.

Din listă, putem șterge experiențele pe care nu le mai dorim, apăsând butonul coș de gunoi.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary