VIKI, grădinar priceput! Cum are grijă casa de plante, în lipsa ta?

Plantele de orice fel ne înviorează mediul, înfrumusețează orice spațiu și îi dau viață. Fie că sunt verzi ori cu flori colorate, plantele din balcon și din casă ne aduc natura mai aproape, chiar dacă locuim în mari aglomerări urbane. Iar calitatea aerului este mult îmbunătățită în orice spațiu închis unde există plante.
Un balcon, oricât de mic, poate fi colțul de liniște și de relaxare, atunci când ne întoarcem acasă. Iar în ultimele luni, când am fost nevoiți să petrecem și mai mult timp în interior, cu toții am simțit importanța unui astfel de ”colț verde”. Iar grădinăritul, chiar dacă înseamnă doar udatul florilor, câteva minute, ne relaxează și ne eliberează de grijile de peste zi.

Acum, însă, ne reîntoarcem la viața noastră agitată, ne gândim la concediul de vară și mai puțin la colțul nostru verde de acasă, care s-ar putea deteriora din această cauză. Ce facem dacă nu avem timp, seara, să udăm toate florile, după o zi caniculară? Sau cum procedăm dacă trebuie să plecăm în concediu și nu avem prieteni de încredere, care să vină măcar periodic și să ne ude plantele?

Într-o casă inteligentă, nu există astfel de probleme. ”Majordomul virtual” VIKI nu obosește niciodată și nu uită să ude florile – ba mai mult, știe exact când trebuie să facă asta și cât de multă apă e necesară pentru plante ori pentru peretele verde. Iar dacă plantele din interior nu au destulă lumină (informație transmisă către VIKI de senzori), atunci va aprinde lămpile speciale, care susțin fotosinteza în lipsa luminii naturale.
Cum de ”știe”? Din datele ”culese” de senzori, despre lumină, umiditate sau temperatură.

VIKI poate întreține cu ușurință spații verzi precum gazonul, un perete verde din interior sau plantele de pe balcon. Sau pe toate. Pentru fiecare, va lua decizia corectă și va alege programul potrivit de irigare.

Pentru a construi un ciclu eficient de udare a plantelor, independent de intervenția proprietarului, se poate implementa un sistem format dintr-un butoi de stocare a apei și mai multe circuite de irigație pentru plante. Apoi, un set de actuatoare prevăzute cu acționare preprogramată sau comandă directă dintr-o interfață utilizator calculator permite umplerea butoiului cu apă și comanda circuitelor de irigare.

În cazul în care debitul rețelei de apă nu face față cantității necesare irigării spațiilor, grădina poate fi împărțită în mai multe zone care se irigă defazat în timp. Programarea funcționării fiecărui circuit se face, în acest caz, din interfața prezentată mai jos.

Rezervor

În interfața de editare a programelor se poate vedea modul de setare pentru programele care se repetă săptămânal, unde se precizează zilele săptămânii în care dorim activarea sistemului de irigație și durata de timp pentru care fiecare subsistem (rezervor, circuit irigație) este funcțional.

Log irigatii

Interfața specifică pentru vizualizarea modului de lucru al sistemului de irigații oferă informații detaliate despre zilele, orele și modul de funcționare a subsistemelor componente.

Rezervor

Interfața de control pentru rezervoarele de apă prezintă în timpul funcționării durata pentru care circuitul de alimentare cu apă a rezervorului este în funcțiune.

Rezervor

Atunci când circuitul de control al alimentării rezervorului este în repaus, interfața prezintă parametrii ultimei stări de funcționare cu durată, ora de start/stop a subsistemului.

Perete verde

Circuitele de irigații afișează detalii despre starea lor activă și o numărătoare inversă a timpului până la oprirea lor.

Perete verde

În starea de repaus, sunt prezentați parametrii ultimei stări de funcționare cu durata și ora de start/stop a subsistemului.

Așadar, dacă avem o casă inteligentă, plecăm fără griji în vacanță – și fără să apelăm la ajutorul prietenilor. Tot ce trebuie să facem este să conectăm un sistem inteligent de irigare la VIKI, apoi putem fi siguri că plantele sunt ”pe mâini” bune. Despre sistemele de irigare am mai scris aici, iar despre provocările unui perete verde, aici.