Controlul echipamentelor de încălzire/răcire în aplicația VIKI

Dorim să oferim utilizatorilor o experiență pozitivă atunci când intră în contact cu aplicația VIKI iar ușurința în utilizare, elementele intuitive și eficiența acesteia sunt motivele pentru care echipa VIKI este într-un proces de continuă dezvoltare și îmbunătățire a acesteia.

Astfel că, modul Climă din cadrul aplicației client VIKI are câteva modificări noi, realizate cu scopul de a facilita urmărirea echipamentelor de încălzire/răcire care se regăsesc în casa inteligentă VIKI.

Centrala, caloriferele, aparatul de aer condiționat, pompele de amestec și circuitele pentru încălzirea în pardoseală sunt elemente active ale sistemului de climatizare din casa ta. Pentru a putea vizualiza mai ușor cum „lucrează” acestea, am creat, activat și animat simboluri grafice aferente acestora, astfel încât cu o singură privire să poți vizualiza modul de funcționare al climatizării.

Fiecare echipament are cel puțin patru stări de funcționare: modul ON (pornit), modul OFF (oprit),  tranzițiile de oprit-pornit sau pornit-oprit și modul avarie (deconectat de la rețea). Mai jos poți vedea cum arată acestea în modurile ON (pornit).

Controlul aerului condiționat
Circuitul albastru (răcire) arată faptul că aparatul de aer condiționat funcționează corespunzător.

aer-conditionat-viki

Încălzirea cu radiatoare (calorifere)
Circuitul roșu arată faptul că în calorifere se trasnmite în mod activ agentul termic.

calorifer-viki

Controlul centralei termice
Am introdus un control grafic suplimentar pentru Centrala Termică, utilizatorul putând selecta în interfață încăperea sau spațiul tehnic al casei, apoi secțiunea Electrocasnice.
Aici apare noul elementul grafic Centrala Termică dedicat. Când simbolul afișează flacăra roșie, centrala este în starea pornită, comanda fiind gestionată de VIKI.
În afara pornirii manuale a actuatorului de centrală termică, decizia poate să mai vină și de la senzorii VIKI, termostatele din camerele sau termostatele montate pe radiatoare.

centrala-viki

Pompele grupului de amestec
Pompele de încălzire asigură distribuția agentului termic către circuitele din fiecare cameră atunci când există un sistem de încălzire în pardoseală.
Ele pot fi oprite sau pornite automat de VIKI, în funcție de necesarul termic din fiecare încăpere.
Pompele de amestec au un timp de pornire setat cu întârziere în configuratorul VIKI, pentru a permite în primul rând electrovalvelor circuitelor de pardoseală să se deschidă și abia apoi să înceapă pomparea agentului termic în instalație.

pompe-viki

Circuitul de încălzire în pardoseală 
La o temperatură solicitată în scop demonstrativ de 24°C, se poate observa cum într-unul dintre dormitoare, circuitul de încălzire în pardoseală este deschis, iar icoana cu flacăra arată funcționarea acestuia.
VIKI comandă alimentarea electrovalvelor care închid/deschid circuitul de pardoseală printr-un actuator care lucrează în tensiune de 220 VAC sau 12-24 VDC.

circuit-pardoseala-viki

În cazul în care echipamentele nu răspund la comenzile date de VIKI, elementele grafice care semnalizează avaria (deconectate de la rețea) sunt prezentate mai jos.

avarie-viki

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary