Inteligența Artificială și Eficiența Energetică: VIKI știe când vii acasă și te așteaptă cu temperatura potrivită

Într-o casă obișnuită, folosim termostatul pentru a controla temperatura și pentru a seta mediul ambiant pe care ne place să îl găsim când ne întoarcem acasă, după-amiaza sau seara, după un program strict definit. Uneori, odată cu schimbarea programului familiei, uităm să mai ajustăm termostatul, iar încălzirea casei nu mai ține cont de nevoile noastre, consumând mai mult pentru mai puțin confort. Într-o casă VIKI, însă, există o alternativă smart – lăsăm inteligența artificială să decidă cum procedează, astfel încât să ne fie bine.

Modulul de climatizare VIKI aduce eficiența energetică la un alt nivel și facilitează economisirea fără a renunța la confort. VIKI se va asigura că centrala termică și circuitele de încălzire din fiecare cameră vor funcționa (și vor consuma) numai atât cât trebuie și unde trebuie, ca să asigure temperatura dorită de fiecare locuitor al casei. Pe scurt, calculăm în funcție de inerția termică a fiecărei încăperi din casă de cât timp este nevoie să funcționeze centrala termică și încălzirea, astfel încât să găsim temperatura dorită, atunci când ajungem acasă. Astfel, dacă noi ne întoarcem abia seara, încălzirea nu va funcționa după un program fix (predefinit), ci doar timpul optim calculat de VIKI.

Pe baza istoricului respectivei zi a săptămânii (să zicem, o zi de joi), VIKI va ști la ce oră vă întoarceți acasă, prin monitorizarea prezenței telefonului mobil în rețeaua internă a casei. Dacă în ultimele săptămâni, joia, v-ați întors de la birou la ora 18.30, atunci VIKI va fi pregătită să vă întâmpine la acea oră și în joia următoare. De asemenea, în baza istoricului, VIKI știe că preferați o anumită temperatură, să spunem 21 de grade, iar scopul său este să fie acea temperatură în casă la ora 18.30, când vă întoarceți. Dacă obiceiul se schimbă, VIKI ajustează automat algoritmul de predicție, astfel încât temperatura dorită să fie obținută de fiecare dată când ajungeți acasă.

Pentru asta, VIKI vă trimite o notificare pe telefon, cu câteva ore înainte de ora estimată, ca să vă întrebe dacă și joia aceasta veți ajunge acasă ca de obicei. Dacă îi confirmați, atunci casa inteligentă va calcula de cât timp e nevoie să se atingă temperatura de 21 de grade la ora 18.30 și va activa încălzirea în camerele casei la momentul potrivit. Dacă în ziua respectivă nu ajungeți acasă la ora obișnuită, trebuie doar să o anunțați pe VIKI și va acționa în consecință.

Dacă nu răspundeți în niciun fel la notificare, VIKI va presupune că nu s-a schimbat nimic și o să vă aștepte cu temperatura de 21 de grade, la ora 18.30, joi. Casa inteligentă va trimite această notificare fiecărui membru al familiei începând cu primul care ajunge de obicei acasă, până când unul dintre voi răspunde.

Când plecați pentru o perioadă mai lungă, în week-end sau vacanțe, în procedura de armare a casei ea culege date despre ziua estimată pentru întoarcere, astfel încât economia de energie să fie maximizată.

Prin această nouă facilitate, VIKI demonstrează încă o dată că este mai mult decât un smart home, că face mai mult decât automatizarea casei. VIKI învață și se adaptează nevoilor și preferințelor, este asistentul virtual care are grijă de casă și de familie, cu atenție la fiecare detaliu, pentru confort, siguranță și eficiență.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary