Cu sau fără întrerupătoare în casa inteligentă?

Ubiquitous Home înseamnă autonomie și învățare, respectiv o casă cu adevărat inteligentă, care vine în întâmpinarea dorințelor și a preferințelor utilizatorului, fără ca acesta să interacționeze direct cu echipamentele din casă. VIKI este o astfel de inteligență, care duce o casă modernă la nivelul următor – iar una dintre întrebările pe care o întâmpinăm acum este: mai sunt necesare întrerupătoarele într-o casă cu adevărat smart? Răspunsul scurt ar fi: nu.

Răspunsul mai lung ar fi: depinde de caz, de preferințele proprietarilor casei și de gradul lor de acceptare a tehnologiei. Casa inteligentă poate fi una fără întrerupătoare, dar, pentru cazurile în care acestea sunt dorite, există opțiuni pentru diverse gusturi și bugete. Le vom trece în revistă în cele ce urmează.

Varianta 1

Casele smart pot fi controlate exclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale, după cum spuneam la început, ori prin comenzi vocale. În faza de învățare, adică în primele două săptămâni, proprietarul va controla echipamentele și funcțiile prin tabletă sau telefon. După această etapă, nu mai este nevoie de acest control direct, manual, pentru că VIKI va ști în ce moment trebuie să aprindă lumina și în ce încăpere, respectiv va ști să o stingă, atunci când nu mai detectează prezența cuiva acolo.

Probabil cei obișnuiți cu o casă clasică se vor întreba: ce facem în caz de urgență, dacă ceva nu funcționează? Cum aprindem/stingem luminile? Trebuie spus că acesta e un caz puțin probabil, însă, dacă apare o sincopă în funcționare, avem un plan de back-up. Casa va putea fi controlată și cu ajutorul unui panou de întrerupătoare, ce va fi instalat în camera tehnică.

Varianta 2

Clasa de întrerupătoare touch premium va face orice casă smart să arate ca desprinsă din filme SF. Vorbim aici despre mărci precum Tense, Eelectron sau Interra, cu produse ce par mai degrabă opere de artă, decât simple întrerupătoare sau prize. Ori care nu se observă mai deloc, fiind integrate în decor, în aceleași culori sau chiar materiale.

Întrerupătoarele touch au prețuri ce pornesc de la 230 – 270 EUR (Eelectron) și până la 700 – 1200 EUR (Tense).

Varianta 3

Întrerupătoarele smart au integrată logica de comandă în interior, fiind disponibile în tehnologii diverse. De asemenea, și în acest caz avem design elegant și modern, cu o varietate de culori și materiale. Controlul inteligent asigură nu doar eficiență energetică, ci și confort – iar aspectul estetic este un plus. Aceste întrerupătoare au prețuri cuprinse între 80 și 270 EUR.

Varianta 4

Și întrerupătoarele clasice se pot integra cu succes într-o casă inteligentă, păstrând aspectul modern, cu un buget mai redus: între 30 și 80 EUR. Pentru a fi incluse în sistemul VIKI, se va monta în doza lor o interfață binară de citire contacte.

Orice variantă ați alege, întrerupătoarele vor fi folosite rar spre deloc într-o casă VIKI, pentru că pur și simplu nu este nevoie de ele. Însă dacă doriți să le aveți, totuși, atunci e bine de știut că există atât de multe variante, potrivite pentru decoruri, gusturi și bugete diferite, și că pot fi integrate atât de bine, pentru a întregi aspectul și ideea de smart home.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary