Cum ne protejăm casa în cazul variațiilor sau căderilor de tensiune

Protecția electrică cu stabilizator de tensiune
Back-up energie electrică (UPS)

Oricine a experimentat măcar o dată fluctuații ori căderi de tensiune acasă – poate ați observat că televizorul sau luminile se opresc și pornesc din nou după câteva secunde, ori ceasul de la cuptor este dereglat.
Cel mai adesea, aceste fluctuații se produc seara, când oamenii se întorc acasă și consumul de curent crește, însă există multe cauze care pot duce la aceste tulburări. Una dintre aceste cauze ar putea fi dezvoltarea prea rapidă a zonelor rezidențiale, ceea ce duce la o cerere prea mare de energie, în raport cu puterea rețelei din respectiva zonă.

Căderi se pot produce și din cauza supratensiunilor accidentale, apărute în urma conectării și deconectării anumitor consumatori electrici mari de energie din zonă, sau apărute în urma descărcărilor electrice din timpul furtunilor. Nu în ultimul rând, șocurile de tensiune pot apărea în urma deconectărilor și reconectărilor de service din zonă ale distribuitorului de energie electrică. După o cădere de curent, la revenire, pot să apară vârfuri de tensiune, iar aparatele electrice din casă vor avea de suferit.

Cum ne protejăm echipamentele din casă?

În urma acestor variații sau șocuri de tensiune, circuitele electronice din echipamentele sensibile suferă o degradare direct proporțională cu frecvența șocurilor și durata variațiilor, iar în timp, durata lor de viață (în special a surselor de alimentare) se diminuează considerabil. Iar în cazul caselor inteligente, unde sunt instalate echipamente de mii de euro, asta este o problemă serioasă, necesitând o proiectare inteligentă și protecție electrică.
Soluția este folosirea echipamentelor de protecție numite: autotransformatoare, stabilizatoare sau regulatoare de tensiune, care să protejeze aparatele la variațiile mari, respectiv a surselor de tensiune auxiliare numite și UPS-uri.

Sistemul VIKI include încă din faza de proiectare mai multe tipuri de circuite de alimentare, tocmai pentru că, în cazul unor variații sau șocuri de tensiune, echipamentele să fie protejate, iar casa și locuitorii ei să rămână în siguranță. Astfel, avem circuitul VIKI, pe care sunt incluși consumatorii cei mai importanți din sistem, cum ar fi serverul casei, comunicațiile, senzorii de mișcare, perimetru, inundație, fum, CO, supravegherea video, acces etc., apoi circuitul VITAL, care alimentează luminile de avarie, circuitul stabilizat (majoritatea echipamentelor sensibile: frigider, televizoare, echipamente multimedia, lumini dimabile etc.) și unul nestabilizat (marii consumatori: cuptorul electric, plita electrică, aer condiționat).

Atunci când se produce o pană de curent, VIKI folosește atât un stabilizator de tensiune, cât și o sursă (UPS) pentru a menține funcțional circuitul critic – care include sistemul de supraveghere a casei, luminile de avarie, sistemul de acces (închideri/deschideri uși), internetul, anumiți senzori, calculatorul VIKI.
Aceștia sunt consumatorii VIKI, cei care sunt protejați, sunt conectați la UPS și nu depind de căderile de tensiune.

Back-up de energie electrică

Pentru casele sustenabile moderne, cele care și produc energie, nu doar consumă, lucrurile sunt și mai simple. Energia produsă este stocată cu ajutorul bateriei – am vorbit despre acest subiect chiar în articolul precedent – și este consumată atunci când este nevoie de ea. Energia stocată va fi folosită în acel moment al zilei când prețul din rețea este ridicat, ori ca back-up, când se produc pene de curent.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary