VIKI + HEMS = LOVE

În ultimele săptămâni au fost făcuți noi pași în dezvoltarea modului HEMS din aplicatia VIKI, respectiv au fost create interfețele de comunicare cu noii producători și consumatori de energie. Dezvoltăm accelerat conceptul HEMS – Home Energy Management System, nelipsit din casele autosustenabile, despre care am pomenit în articolele anterioare.

HEMS – Home Energy Management System include atât partea hardware (echipamente), cât și software-ul care gestionează fluxul de producție și consum de energie, permițându-i utilizatorului să monitorizeze consumul, dar și producția proprie de energie (acolo unde există), respectiv să controleze, manual sau automat, consumul de energie din locuință. Rezultatul pe care ni-l dorim va fi o casă capabilă să își gestioneze cât mai bine energia, consumând cât mai mult din producția proprie, astfel încât costul total al resurselor energetice externe consumate să fie minim.

Astfel, în septembrie 2021 echipa VIKI a analizat, aplicat si dezvoltat interfețele cu parametrii de conectare necesari integrării de noi producători de energie: panourile fotovoltaice și turbina eoliană, dar și bateria (UPS) care poate stoca energia produsă de acestea – și care este absolut necesară într-o casă unde se și produce energie.

În ceea ce privește consumatorii de energie, pe lângă echipamentele de control lumini, multimedia, securitate, climă, am dezvoltat interfețe noi de control, cum sunt mașina de spălat haine, cea de spălat vase, dar și autoturismul electric.

Toate aceste echipamente existente în casele moderne expun pe lângă valori de consum, respectiv producție de energie, și un program de funcționare, care le transformă din punct de vedere al utilizării în echipamente Programabile sau Neprogramabile.

Provocarea majoră din punctul de vedere al echipei de dezvoltare software este să creeze un work-flow de utilizare optimă a consumatorilor Programabili, astfel încât consumul de energie să poată fi asigurat cât mai mult din producția proprie sau, dacă nu, la costuri minime din rețeaua publică. Acest management al producătorilor și consumatorilor de energie se face cu ajutorul unui algoritm de planificare a consumului programabil, menit să suporte constrângeri diverse, obținute prin utilizarea unor librării specifice – Mixed Integer Linear Programming.

Testele și scenariile rulate în această perioadă urmăresc, pe lângă eficiența în care algoritmul reușește să asigure profilul dorit de utilizare al consumatorilor, și evaluarea timpilor de răspuns în prezența, respectiv în absența constrângerilor, timpul de rezolvare și obținere de soluții, respectiv costul efectiv al energiei consumate de casă.

………

Această etapă de dezvoltare a sistemului VIKI este realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), în cadrul proiectului „Managementul energiei electrice într-o rețea cu surse regenerabile”, propus de UTCN și susținut de Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul MICROINV cuprinde cercetări în dezvoltarea de algoritmi de management al energiei pentru eficientizarea sistemului, respectiv maximizarea consumului de energie din surse regenerabile.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary