Cum am redus consumul de energie, doar cu o simplă setare

O simplă setare în aplicația casei inteligente VIKI poate duce la reducerea consumului de energie electrică și termică – permițând implementarea acelui ”fine tuning” al parametrilor de funcționare a casei.

Avem acum și valorile exacte pentru experimentul din luna octombrie 2022, care arată diferențele de consum obținute în urma ajustării modului de reacție a casei la interacțiunea cu locuitorii ei, într-o casă care folosește sistemul VIKI. Comparația este relevantă pentru luna octombrie, când a fost aplicat testul de fine tuning al consumului.

Se poate observa cum consumul de energie a scăzut în luna octombrie 2022, față de lunile octombrie ale anilor precedenți. Concluzia care contrazice și inversează trendul de consum al tuturor celorlalte luni ale anului ar fi că, întocmai ca și optimizarea funcționării unei mașini moderne, cu un upgrade de software, și casa VIKI poate deveni mai ”prietenoasă” cu bugetul alocat pentru energia casei și mai adaptată nevoilor familiei, doar prin ajustarea unor setări.

La facilitățile de optimizare a consumului de energie, aplicația de control VIKI include un sistem de monitorizare performant pentru energia consumată, pe zile și pe ore, inclusiv a parametrilor de calitate a energiei furnizate de operatorul de rețea.

De asemenea, casa VIKI este deja pregătită pentru introducerea unui plan tarifar diferențiat la energie – astfel încât să poată opera ținând cont de costuri diferențiate pe interval de zi și interval de noapte. VIKI poate calcula consumul de energie pentru fiecare echipament electric al casei sau pentru întregul sistem, în ansamblu. Raportările se pot face pe intervale orare de 15 minute, zile, luni sau comparație între ani. Interfața grafică utilizator este simplă, se definesc intervalele orare, costurile energiei pe fiecare interval și se mapează fiecare plan tarifar pe intervalul orar corespunzător utilizării lui.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary