De ce automatizarea inteligentă a locuinţei este esenţială pentru economisirea energiei

Dacă până nu demult sistemele de home automation erau considerate SF, acum sunt din ce în ce mai prezente în vieţile noastre, reuşind să controleze şi să monitorizeze orice tehnologie utilizată în casă chiar şi de la kilometri distanţă, ceea ce duce implicit la o economie energetică. Devenind din ce în ce mai accesibile aceste sisteme aduc beneficii importante proprietarilor de case în raport cu investiţia făcută.

viki scenariu lumini

De câte ori vi s-a întâmplat să uitaţi luminile aprinse sau căldura pornită? Un sistem inteligent vă permite acum nu numai să monitorizaţi permanent statusul lor sau să le opriţi/porniţi din telefon. VIKI va învăţa ora la care veniţi sau plecaţi de acasă,  va aduce casa la temperatura potrivită, şi va opri căldura atunci când casa este goală. Pe lângă economia de energie electrică şi termică, o astfel de soluţie elimină preocupările permanente legate de casă.

Dar o bună parte din enegia electrică se consumă în timp ce noi suntem acasă şi fără ca noi să ne dăm seama. Fie că trecem dintr-o cameră în alta şi uităm luminile aprise, fie că ne găsim o altă activitate în timp ce televizorul rămâne pornit într-o altă cameră, o casă inteligentă va ştii când este timpul să le închidă datorită senzorilor de mişcare care identifică prezenţa sau absenţa utilizatorilor dintr-o anumită încăpere.

Prin simpla atingere a unui buton, instrumentele necesare pentru maximizarea eficienței energetice a casei sunt acum la îndemâna oricui. Tehnologia pe care nu demult o vedeam doar în filme este acum aici şi pe lângă confort şi entertainment aduce şi posibilitatea unei economii eficiente a resurselor.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary