Monitorizarea energiei electrice cu VIKI

În ultimul timp, se pune foarte mult accent pe performanța energetică a caselor, știut fiind faptul că până în martie 2020, România trebuie să transpună în legislația națională Directiva 2018/844/UE privind performanța energetică a clădirilor. Aceasta va impune constructorilor și proprietarilor de clădiri reguli importante, precum obligația de a instala echipamente pentru alimentarea vehiculelor electrice și sisteme de automatizare și control al consumului de energie.

Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri. Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzătoare și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire sau de monitorizare a energiei, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

Chiar şi în cazul în care imobilul este construit, se pot aduce elemente cheie ale unei case inteligente. Aceasta poate însemna menținerea unei temperaturi optime în interior, atât vara, cât și iarna, fără costuri ridicate. În momentul în care deschidem geamurile iarna, sistemul de încălzire trebuie să depună un efort mai mare pentru a reîncălzi locuința, generând costuri suplimentare, iar vara se întâmplă același lucru cu aparatul de aer condiționat. Cu VIKI toate aceste aspecte pot fi controlate și atent monitorizate.

Modulul de monitorizare al energiei a fost creat pentru a oferi în timp real utilizatorului mai multe informații asupra felului în care energia consumată în casa lui este utilizată în fiecare moment al zilei, lunii sau anului curent, într-un mod simplu și convenabil, direct din aplicație. Conceput pentru a funcționa împreună cu un contor inteligent (pe tehnologie z-wave), asigură monitorizarea continuă a valorilor precum consumul instant, tensiunea, intensitatea curentului, factorul de putere, etc.

Software-ul calculează automat consumul de energie și monitorizează variațiile de tensiune în cursul zilei, precum și intensitatea curentului electric, alături de factorul de putere, oferind grafice relevante vizavi de toți parametrii pe care îi monitorizează.

Graficul de mai jos prezintă variația consumului de energie în funcție de momentele zilei (ex: sâmbată / week-end) observându-se și vârfurile de consum:

null

În acest exemplu se pot observa variațiile tensiunii electrice în sistemul de test VIKI, în funcție de intervalul orar luat în considerare:

null

Opțiunea Arhiva oferă posibilitatea monitorizării lunare a consumului de energie, permițând analiza variațiilor și compararea lor multianuală.

null

Aplicația VIKI permite transmiterea automată a citirii contorului digital inteligent pe e-mail-ul utilizatorului.

null

Alte modificări aflate în curs de implementare pentru eficientizarea consumului de energie a unei case controlate de VIKI: setare alertă încălzire camere din cauza temperaturii exterioare atunci când sunt geamuri deschise.

După o perioadă rezonabilă de utilizare a modulului și acumulare continuă de date, în pasul următor ne propunem dezvoltarea unui sistem de predicție al consumului zilnic sau pe intervale orare, astfel încât VIKI să poată decide modul de gestiune a mai multor surse de energie (solară, eoliană, sistem de baterii sau rețeaua națională).

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary