VIKI, Internet of Things şi Downton Abbey

Probabil că majoritatea dintre voi aţi văzut măcar un episod din celebrul serial britanic Downton Abbey, cu deja faimosul castel şi viaţa familiei Crawley din jurul anilor 40. Probabil că aţi fost şi voi impresionaţi de multitudinea de servitori şi valeţi care dădeau viaţă castelului şi îndeplineau sarcinile zilnice. Dar dacă Downton Abbey ar fi o casă inteligentă, complet automatizată, cum credeţi că ar schimba aceasta scenariul filmului?

Cu siguranţă fiecare personaj are farmecul lui, dar va trebui să renunţăm la unii dintre ei, pentru că task-uri precum deschiderea uşilor, aprinderea luminilor, pornirea căldurii şi de ce nu a muzicii ambientale, vor fi cu succes îndeplinite de acest nou valet inteligent, dotat cu capacitate de învăţare. Nu, nu vom renunţa la majordomul principal Carson, pentru că şi VIKI are nevoie de instrucţiuni pentru a învăţa să funcţioneze după regulile casei. Carson va fi cu siguranţă încântat de scăderea facturii la energie electrică şi de faptul că nici un geam sau uşă nu rămâne deschis peste noapte, fără ca VIKI să nu-l atenţioneze.viki casa downton abbey

Întrebarea care se pune aici este dacă sistemul casei inteligente va face faţă unui număr atât de mare de obiecte interconectate şi persoane care se află într-o continuă mişcare, dar şi animalelor de companie? Răspunsul este da, în limita a 230 de echipamente şi un număr nelimitat de useri (pentru o casă a timpului nostru).

Cu siguranţă castelul şi povestea filmului nu ar mai avea acelaşi farmec, la fel cum nici o casă automatizată în acest mod nu era posibilă în ani 30-40.  În schimb acum, când nu mai avem la dispoziţie majordomi şi valeţi, exista conceptul Internet of Things (IoT) care presupune interconectarea tuturor dispozitivelor smart şi comunicarea inteligentă dintre ele.

Practic începând cu telefonul tău, televizor, lumini, aparate de bucătărie şi în viitorul nu tocmai îndepărtat maşina, toate vor vorbi acelaşi limbaj.

Dacă încă nu ai o casă automatizată, cu siguranţă în 10 sau 20 de ani, acest lucru va fi un must, iar VIKI o opţiune pe care să o iei în considerare acum.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary