Când stăpânii nu-s acasă… VIKI are grijă de toate

Evenimentele din ultimii doi ani ne-au schimbat foarte mult stilul de viață, rutina și chiar modul în care muncim. În condițiile în care s-a modificat percepția asupra conceptului de ”birou”, foarte mulți oameni încep să vadă că și ”acasă” poate fi un termen relativ. Pentru că acum putem lucra de oriunde, dacă avem o conexiune bună la internet. Astfel, singura preocupare ar fi cine are grijă de casa noastră, în timp ce noi ne relocăm pentru o lună, două sau șase într-o zonă mai caldă.

Cu VIKI nu ai nicio problemă, dacă decizi să îți prelungești vacanța ori să îți petreci iarna la soare. VIKI va avea grijă de casă în lipsa ta, după scenariile prestabilite. Va continua să ude plantele și să le asigure lumina necesară, va monitoriza cu ajutorul senzorilor orice mișcare din casă ori din afara ei și va acționa în consecință.

Securitatea casei

Sistemul de securitate integrat în casa VIKI ne ajută să dormim liniștiți chiar și când suntem plecați pentru o perioadă mai lungă de timp. Alarmele de efracție activate la mișcare sau deschiderea ușilor/geamurilor, precum și camerele de securitate reprezintă asigurări împotriva intrușilor. La fel sunt și rulourile exterioare, care au o funcție dublă: securitate și protejarea casei de supraîncălzire ori în caz de furtună.

Am arătat în articolele anterioare cum rulourile exterioare pot feri locuința de vânt, de razele prea puternice ale soarelui, vara, ori de frig, iarna. Acestea ajută la păstrarea unei temperaturi constante în casă, economisind energie. Mai mult, atunci când suntem plecați, acestea acționează ca o barieră și împotriva ”musafirilor” nepoftiți.

Cu ajutorul luminilor controlate de serverul casei, al camerelor de securitate conectate la internet, jaluzelelor și termostatelor inteligente, VIKI ne poate ajuta să gestionăm casa de la distanță și chiar să sugerăm faptul că locuința este ocupată.

Astfel, dacă există persoane care monitorizează casa cu intenții mai puțin bune, nu își vor da seama că aceasta este nelocuită, întrucât VIKI simulează prezența stăpânilor. De exemplu, luminile din exterior sau interior pot fi aprinse automat seara și noaptea în scenarii diferite de iluminare pentru modurile ”Vacanța”, “Minivacanța” sau ”Plecați”, apoi stinse când se luminează de ziuă, exact ca atunci când locuitorii sunt acasă. La fel, jaluzelele se pot ridica dimineața, urmând să coboare seara. VIKI poate chiar să pornească televizorul sau sistemul audio, pentru a sugera prezența oamenilor în casă.

Pe de altă parte, însă, sistemul cu facilități de control de la distanță ne oferă posibilitatea să permitem accesul în locuință pentru curieri sau persoane care se ocupă de curățenie, chiar dacă noi suntem la sute sau mii de kilometri depărtare, monitorizând cu ajutorul camerelor video activitatea din casă sau curte. Acest lucru este posibil cu ajutorul controlului de acces, sistemului CCTV și al interfonului, toate conectate permanent cu telefonul personal al proprietarului, prin aplicația VIKI.

VIKI are grijă de plante

Știm deja că VIKI este cel mai priceput ”grădinar” și va fi în continuare, chiar și în lipsa noastră. Asta pentru că VIKI știe mereu care este momentul potrivit pentru irigații, dar și cantitatea de apă necesară pentru fiecare specie de plante.

Trebuie doar să facem setările potrivite înainte să plecăm, iar VIKI va activa programul potrivit de irigare, pentru fiecare zonă (grădină, perete verde, jardiniere) fără să mai fie nevoie de intervenția proprietarului casei.
Sistemul de irigare include un rezervor de stocare a apei (cu funcție de declorinare) și mai multe circuite de irigație pentru plante. Un set de actuatoare prevăzute cu acționare preprogramată sau comandă directă dintr-o interfață utilizator calculator permite umplerea rezervorului cu apă și comanda preprogramată a circuitelor de irigare. Am scris pe larg despre acest subiect aici.

Zonele verzi pot fi irigate și separat, la ore diferite, în situația în care debitul rețelei de apă nu face față cantității necesare irigării spațiilor în același timp. Programarea funcționării fiecărui circuit se poate face, în acest caz, din interfața VIKI. Putem stabili programe care se repetă săptămânal, precizând zilele săptămânii în care dorim activarea sistemului de irigație și durata de timp pentru care fiecare subsistem (rezervor, circuit irigație) să fie funcțional.

Interfața grafică utilizator permite vizualizarea modului de lucru al sistemului de irigații, a timpilor de funcționare pentru fiecare circuit, existând și un grafic edificator asupra surplusului de apă oferit plantelor.

Home is where VIKI is!

În concluzie, putem să ne facem fără griji planuri de vacanță pe termen lung, dacă avem acasă un sistem VIKI. Acesta va proteja casa și o va întreține în lipsa noastră, astfel încât să o regăsim exact așa cum am lăsat-o, la întoarcere.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary