VIKI și grădina de pe balcon. Cum întreținem fără efort o oază de verdeață la înălțime

Din seria ”VIKI în viața reală”, vă prezentăm de această dată o grădină din Cluj-Napoca, aflată pe terasa unui apartament gestionată în totalitate de sistemul automat de irigații implementat in VIKI.

Am scris mult despre ceea ce poate să facă VIKI, despre modurile în care ne poate face viața mai ușoară, despre cum ne protejează casa de pericole diverse, despre cum ne asigură confortul dorit și multe altele. Însă este important de văzut efectiv cum arată în viața de zi cu zi o casă dotată cu sistemul de automatizare VIKI, astfel că mai aruncăm câte o privire în casele clienților noștri.

Ați putut vedea într-un articol anterior cum arată o zi cu VIKI, după ce am filmat-o ”la treabă” într-o casă reală – puteți vedea articolul și clipul aici.

De data aceasta, vă arătăm cum casa inteligentă integrează o grădină la înălțime, în mijlocul orașului. Pentru că aici este cea mai mare nevoie de verdeață, de o oază unde să ne retragem după o zi agitată, proprietarii și-au amenajat terasa ca o grădină urbană. Însă o astfel de grădină necesită atenție, îngrijire, timp – iar cei mai mulți dintre noi nu dispunem de asta. Aici intervine VIKI.

”Majordomul” virtual are grijă de grădină, la fel cum poate întreține orice spații verzi, precum gazonul sau un perete verde din interior. După efectuarea setărilor de catre proprietar, VIKI activează programul potrivit de irigare, pentru fiecare zonă a grădinii, fără să fie nevoie de intervenția zilnică a proprietarului casei.

Sistemul de irigare include un rezervor de stocare a apei (cu functie de declorinare) și mai multe circuite de irigație pentru plante. Un set de actuatoare prevăzute cu acționare preprogramată sau comandă directă dintr-o interfață utilizator calculator permite umplerea rezervorului cu apă și comanda circuitelor de irigare.

Interfata grafică utilizator permite vizualizarea modului de lucru al sistemului de irigații, a timpilor de funcționare pentru fiecare circuit, existând și un grafic edificator asupra surplusului de apă oferit plantelor.

În cazul în care debitul rețelei de apă nu face față cantității necesare irigării spațiilor, grădina poate fi împărțită în mai multe zone care se irigă defazat în timp. Programarea funcționării fiecărui circuit se poate face, în acest caz, din interfața VIKI. Putem stabili programe care se repetă săptămânal, precizând zilele săptămânii în care dorim activarea sistemului de irigație și durata de timp pentru care fiecare subsistem (rezervor, circuit irigație) să fie funcțional.
În acest fel, vom putea pleca liniștiți în vacanță, fără să apelăm la prieteni pentru a-i ruga să ne ude plantele. Mai mult, ne vom putea bucura de grădina noastră urbană, fără grija udatului – excesiv sau deficitar. VIKI va ști mereu care este momentul potrivit pentru irigații, dar și cantitatea de apă necesară pentru fiecare specie de plante.
Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary