Implementarea planului tarifar pentru consum energie

Energia, modul în care este obținută și costurile sale reprezintă subiecte de dezbateri aprinse în ultima perioadă, în contextul schimbărilor climatice și al încălzirii globale. Iar în această toamnă este un subiect de interes mai ales după liberalizarea pieței, situație care anunță majorări considerabile ale costurilor. În aceste condiții, economisirea energiei ar trebui să fie următorul subiect important de discutat – și de rezolvat.

Este exact ceea ce își propune să facă VIKI, prin modulul său integrat de definire a planului tarifar. Modulul poate fi găsit în aplicație selectând Control, apoi Energie și Arhiva.

Sistemul este util mai ales acolo unde există contractate costuri diferențiate pe interval de zi și interval de noapte, întrucât poate calcula consumul de energie pentru fiecare echipament electric al casei sau pentru întregul sistem, în ansamblu. Raportările se pot face pe intervare orare de 15 minute, zile, luni sau comparație între ani. Interfața grafică utilizator este simplă, se definesc intervalele orare, costurile energiei pe fiecare interval și se mapează fiecare plan tarifar pe intervalul orar corespunzător utilizării lui.

Planul tarifar poate să fie folositor în aplicarea algoritmului HEMS (Home Energy Management System), sistemul încercând să reducă din consum sau să folosească energia proprie a casei în intervalele în care tarifele de achiziție din rețea sunt mari.

Conceptul HEMS – Home Energy Management System permite utilizatorului să monitorizeze consumul de energie, dar și producția (acolo unde există), respectiv să controleze, manual sau automat, consumul de energie din locuință. Am vorbit pe larg despre HEMS într-un articol precedent, pe care îl poți citi aici.

Ţi-a plăcut acest articol?
 
Summary