Într-un articol recent vorbeam de faptul că deşi instalarea unui sistemul de automatizare a casei pare un proces complex el necesită în esenţă o activitate de o zi sau două şi câteva ajustări mărunte.
Dar care sunt componentele care fac funcţională casa inteligentă?
În primul rând vorbim de un server central al casei care face posibilă comunicarea şi orchestrarea tuturor dispozitivelor electronice de control lumina, căldură sau multimedia, cu ajutorul inteligenţei VIKI. Acest “creier” al casei se numeşte VIKI Central Unit.
Pentru automatizarea căldurii recomandăm un kit format din termostat cu LCD pentru radiatoare şi actuator pentru centrala termică, iar pentru zilele călduroase de vară atunci când avem nevoie să pornim aerul condiţionat de la distanţă, aceasta va funcţiona prin intermediul unui controller z-wave dedicat.
Pe lângă funcţia clasică de detectare a mişcării, multisenzorii măsoară şi temperatura ambientală curentă cât şi intensitatea luminii, toate aceste informaţii fiind mai apoi transmise mai departe către serverul casei care va implementa acţiuni conform cu setările noastre anterioare.
În ceea ce priveşte securitatea casei, senzorii montaţi pe uşi şi geamuri ne vor alerta dacă acestea au fost uitate deschise la plecarea noastră de acasă, sau atunci când ne pregătim de somn. Tot din cadrul alertelor de securitate face parte şi cea de inundaţie, deosebit de utilă pentru liniştea noastră atunci când suntem plecaţi pentru mai mult timp de acasă şi posibilă cu ajutorul unui senzor special.
Senzori de fum, actuatoare pentru întrebare cât şi alte dispozitivele electronice care pot fi controlate prin intermediul funcţionalităţilor VIKI sunt diponibile pe pagina noastră dedicată echipamentelor compatibile cu casa inteligentă VIKI.